keibuan

Punca dan cara mengatasi demam kuning berpanjangan (prolonged jaundice)

prolonged jaundice

Berapa hari dah anak puan demam kuning?

Nak masuk dua minggu.

Lama tu tapi sudahkah dikira dalam kategori demam kuning berpanjangan atau istilah dalam bahasa Inggeris prolonged jaundice?

Jaundis adalah warna kekuningan yang kelihatan pada kulit yang disebabkan oleh meningkatnya kadar bilirubin dalam darah. Jaundis pada bayi adalah jaundis yang berlaku dalam masa sebulan selepas bayi lahir (baca sini).

Apakah itu bilirubin?

Bilirubin adalah pigmen yang terbentuk secara normal dari proses penguraian sel darah merah di dalam tubuh. Pigmen ini diproses oleh hati dan inilah yang menyebabkan warna kuning pada najis dan air kencing bayi apabila dikeluarkan melalui proses buang air besar dan kencing.

Kadar bacaan bilirubin normal pada bayi ialah kurang dari 10 mg/dL dalam waktu 24 jam selepas lahir.

Menurut American Pregnancy Association (APA), kadar bacaan kuning ini perlu mendapat rawatan segera:

 • Bayi kurang dari 24 jam: bilirubin lebih dari 10 miligram (mg).
 • Usia bayi 24-48 jam: kadar bilirubin di atas 15 mg.
 • Bayi 49-72 jam: bilirubin lebih dari 18 mg.
 • Usia bayi lebih dari 72 jam: kadar bilirubin lebih dari 20 mg.

Bilakah dikira demam kuning berpanjangan (prolonged jaundice) kepada bayi?

Jaundis dianggap berpanjangan apabila keadaan kekuningan berlanjutan sehingga melebihi 14 hari bagi bayi yang cukup bulan dan 21 hari bagi bayi pramatang.

 • bayi yang cukup bulan (lahir >37mnggu ke atas) , mereka di kira prolong jaundis jika bacaan masih tidak kurang dari 5 selepas 14hari dari hari kelahiran.
 • bayi yang tidak cukup bulan (lahir 37minggu ke bawah), mereka di kira prolong jaundis jika bacaan masih tidak kurang dari 5 selepas 21hari dari hari kelahiran.

Punca demam kuning berpanjangan

 • Penyusuan susu ibu sepenuhnya (breast milk jaundice). Jaundis yang berpanjangan ini tidak berbahaya pada bayi selagi ibu tidak mengambil ubat-ubatan tradisional.
 • Penyekatan aliran hempedu daripada hati ke usus yang akhirnya menyebabkan najis yang pucat dan air kencing yang pekat. Bagaimanapun, kes ini jarang terjadi.
 • Kekurangan hormon tiroid. Kes ini sangat jarang, satu daripada 4000 kelahiran. Melalui program saringan kebangsaan, semua bayi yang lahir akan dilakukan pemeriksaan saringan menggunakan darah tali pusat.
 • Jangkitan virus seperti rubela atau taxoplasma
 • Tidak serasi dengan darah Ibu
 • Masalah dengan enzim darah merah (G6PD)

Bagaimana rawatan yang perlu dilakukan untuk demam kuning (jaundis)?

Apabila ada tanda di bawah, bayi perlu mendapatkan rawatan doktor dengan segera:

 1. Jaundis terjadi dalam masa 24 jam setelah dilahirkan
 2. Peningkatan kekuningan yang cepat
 3. Bayi mengalami kekurangan G6PD
 4. Sejarah anak terdahulu pernah mengalami jaundis yang teruk
 5. Bayi kelihatan tidak aktif dan tidak mahu menyusu
 6. Najis bayi kelihatan pucat atau air kencingnya menjadi pekat

Bidan, pelawat kesihatan atau doktor anda dapat mendiagnosis penyakit kuning yang berpanjangan dengan melihat kulit dan mata bayi anda di bilik yang terang. Mereka kemudian akan merujuk bayi anda ke doktor hospital untuk menyiasat penyebab penyakit kuning mereka yang berpanjangan. Inilah yang akan berlaku di hospital:

 • Anda akan diajukan pertanyaan mengenai kehamilan anda, kelahiran bayi anda dan bayi anda telah menyusui.
 • Bayi anda akan ditimbang.
 • Anda akan ditanya mengenai warna najis (kotoran) dan air kencing bayi anda.
 • Anda akan ditanya apakah ada saudara-mara bayi anda yang mengalami penyakit kuning.
 • Bayi anda akan menjalani ujian darah untuk memeriksa sebarang jangkitan, masalah tiroid atau masalah hati.
 • Untuk ini, jarum akan dimasukkan ke bahagian belakang tangan bayi anda dan sebilangan kecil darah mereka akan diambil. Anda boleh memberi makan bayi anda selama ini untuk menenangkan mereka.
 • Sampel air kencing bayi anda akan diambil dan diuji untuk dijangkiti.

Hasil ujian akan disemak oleh doktor dan salah satu daripada dua perkara akan berlaku:

 • Sekiranya hasilnya baik, kami akan menghantarnya kepada anda dan doktor bayi anda melalui pos. Sekiranya bayi anda masih mengalami penyakit kuning pada usia 6 minggu, sila bawa mereka ke doktor mereka kerana mereka perlu dirujuk semula ke doktor hospital untuk ujian lebih lanjut 

atau 

 • Sekiranya hasilnya menunjukkan bahawa bayi anda mengalami jangkitan atau masalah lain, kami akan menghubungi anda melalui telefon untuk memberitahu anda mengenai perkara ini. Sekiranya ini berlaku, bayi anda mungkin perlu menjalani lebih banyak ujian darah, imbasan ultrasound pada hati dan rawatan jika mereka memerlukannya. Kami juga akan menghantar surat yang menerangkan hal ini kepada anda, doktor bayi anda dan pelawat kesihatan anda.

Rawatan seterusnya untuk demam kuning berpanjangan (prolonged jaundice)

Terdapat dua jenis rawatan akan diberikan kepada bayi iaitu baby jaundis iaitu dengan meletakkannya di bawah sinaran komponen cahaya biru tertentu sehingga indirect bilirubin akan ditukarkan kepada bahan yang tidak bahaya. Ibu bapa dinasihatkan supaya tidak mendedahkan bayi anda di bawah cahaya matahari pagi secara terus menerus kerana boleh menyebabkan dehidrasi kepada bayi. Lagi – lagi cahaya matahari sekarang berbeza dengan cahaya matahari zaman dulu-dulu kan.

Satu lagi rawatan pertukaran darah apabila kadar bacaan kuning melebihi 20mg/dl (340 umol/L). Bacaan kuning yang terlalu tinggi boleh memberikan kesan kepada otak yang boleh menyebabkan kecacatan otak. Namun cara rawatan pertukaran darah ialah cara yang terakhir dan bergantung kepada banyak faktor seperti usia bayi dan penyebab jaundis itu sendiri yang akan diambil kira sebelum rawatan ini dipilih

Tidak salah untuk ibu bapa mencari ikhtiar untuk menurunkan demam kuning berpanjangan ini sebelum rawatan yang lebih rumit diberikan kepada bayi. Alhamdulilah dengan set turun kuning Tasneem membantu ramai ibu ikhtiar turunkan kuning dengan cara yang lebih selamat kepada bayi dan selesa kepada bayi.

You may also like...

3 Comments

 1. Anak sedara saya mula-mula tu kuat jugak kuning, nasib baik tak kena masuk hospital, just ulang alik je, tapi of course penat pulak dia jenis suka tido payah nak bagi susu dada

 2. Perksra pertams yang terfikir slepas bersalin. Persediaan mesti kens buat mengikut pengalaman yg lepas2. demam kuning jugak bahsya

 3. Hah menarik sangat.
  Hari tu pun ada baca set Tasneem ni membantu menurunkan jaundis. Ada ibu share pengalaman sebenar dia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

0
Your Cart